22.04.2021Mgr. Sylva BořkováPřečteno: 980x

Adaptační program ve 2.A

Návrat dětí do školy po dlouhé době není jednoduchý, pocity dětí mohou být rozporuplné, a tak jsme chtěli návrat do třídy dětem co nejvíce zpříjemnit.

Ve 2.A nás čekalo první testování - "šimrání", které jsme nakonec zvládli bez problémů. Počáteční obavy se brzy rozplynuly. V naší třídě nás po šimrání již čekala  školní psycholožka Kristýnka, která s námi strávila v pondělí 19. dubna  témeř celé dopoledne. V kroužku jsme si formou různých aktivit a her připomněli své spolužáky i paní učitelku. Zjistili jsme o sobě i nové zajímavé informace. V kroužku jsme si zahráli  hru "Co si pamatuješ o svém kamarádovi po pravici?" Své momentální i dlouhodobé pocity jsme vyjádřili barevnými kloboučky, kde jsme měli vybrat z pěti různých barev. Zjistili jsme, že při návratu do školy převládala žlutá barva, která představovala těšení se a radost. Našlo se i několik černých kloboučků představujících strach, strach z neznáma, strach, že zaspím, nezazvoní mi budík a přijdu pozdě na "šimrání", strach ze samotného "šimrání"..., ale naše strachy postupně vymizely a my jsme vedle svých spolužáků a kamarádů, na které jsme se těšili, postupně pookřávali. Zkoušeli jsme pojmenovat svůj strach: "Co by to bylo, kdyby byl můj strach zvíře, počasí či věc? Vymýšleli jsme různé odpovědi, často velmi zajímavé a vtipné.
     Strávili jsme příjemné chvíle, a hlavně, setkali jsme se konečně se svými kamarády! Těšili jsme se i na naši paní učitelku i na chvíle společně strávené ve výuce. Kristýnka nás všechny příjemně uvedla do školního prostředí a zbavila ostychu či strachu a přislíbila  pomoc v případě možných starostí či dětských bolístek.
         

Kristýnko, děkujeme!

Kamarádi a paní učitelka Bořková ze 2.A