25.10.2023Mgr. Hašlová LenkaPřečteno: 405x

Čas jablíčkových vůní

To je název projektového týdne, který proběhl ve třídě 1.B. A právě vůně a zapojení všech smyslů v průběhu vyučování bylo hlavním cílem tohoto týdne.  

A co všechno prvňáčci zvládli? Pomocí hmatu a čichu děti poznávaly různé druhy ovoce. Pozorovaly ukrytá semínka v jadřinci a přemýšlely nad zpracováním podzimního ovoce. Sčítání, odčítání, ale i vážení jablíček bylo hlavní náplní hodin matematiky. Při českém jazyce děti pracovaly ve skupinách, hrály Kimovu pamětní hru, poslouchaly pohádky a básničky na toto téma a při hudební výchově si zatančily Mazurku na známou písničku Měla babka čtyři jabka. Velké poděkování patří rodičům, kteří zajistili sladké dobroty, a děti si tak o přestávkách pochutnaly na jablíčkových muffinech, koláči i klasickém závinu. Nechyběly křížaly, jablečný džus a samozřejmě i ochutnávka samotných jablíček. Výsledkem projektu je společně vytvořený plakát Strom přátelství. 

     Nejdůležitější částí celého týdne byla plánovaná návštěva zahrádkářského domku. Zahrádkáři nás provedli celým procesem výroby lahodného moštu, od umytých a rozdrcených jablek, přes lisování na hydraulickém lisu až po slaďoučkou tekutinu. V krásně vyzdobené místnosti byla pro nás připravená prohlídka různých druhů ovoce a zeleniny. Ochutnáním skvělého jablečného moštu jsme návštěvu moštárny zakončili.  

 

Mgr. Lenka Hašlová