V září jsme si v chemii upevňovali učivo z loňského roku, a tím byla kapitola o hydroxidech a kyselinách.
V měsíci říjnu se deváťáci v hodinách věnovali tématu, které propojuje předchozí dvě kapitoly, a tím je neutralizace a stupnice pH. Žáci zjistili, že se s neutralizací potkáme v běžném životě. Například vosí bodnutí je zásadité, neutralizujeme jej proto kyselinou citronovou, kyselým ovocem nebo octem. Pro porovnání míry kyselosti nebo zásaditosti roztoků využili žáci domácí prostředí. Připravili si roztoky (Coca-cola, ocet, citronka, mýdlo) a výluh z červeného zelí, který posloužil jako přírodní indikátor, tedy jako ukazatel zabarvení. Všem se domácí pokusy vyvedly.
Nadějní chemici a Mgr. Kateřina Březinová
Poslední ČLÁNKY ZŠ
» | Poznávací zájezd do Vídně 29.04.2025 |
» | Tajemství vodních potvůrek 29.04.2025 |
» | Obrovský úspěch našich orientačních běžců !!! 29.04.2025 |
» | Milovníci deskových her, pozor! 29.04.2025 |
» | Den Země ve školní družině 28.04.2025 |
» | Týmové hry 28.04.2025 |
» | Ukliďme Česko 28.04.2025 |
» | Dopravní dobrodružství na hřišti - 5. a 6. oddělení 24.04.2025 |
» | Pozvánka na vernisáž a výstavu 23.04.2025 |
» | Velikonoční dobrodružství: Hon za vajíčky se školní družinou 22.04.2025 |