02.11.2022Mgr. K. BřezinováPřečteno: 273x

Chemie všude kolem nás

V září jsme si v chemii upevňovali učivo z loňského roku, a tím byla kapitola o hydroxidech a kyselinách.

V měsíci říjnu se deváťáci v hodinách věnovali tématu, které propojuje předchozí dvě kapitoly, a tím je neutralizace a stupnice pH. Žáci zjistili, že se s neutralizací potkáme v běžném životě. Například vosí bodnutí je zásadité, neutralizujeme jej proto kyselinou citronovou, kyselým ovocem nebo octem. Pro porovnání míry kyselosti nebo zásaditosti roztoků využili žáci domácí prostředí. Připravili si roztoky (Coca-cola, ocet, citronka, mýdlo) a výluh z červeného zelí, který posloužil jako přírodní indikátor, tedy jako ukazatel zabarvení. Všem se domácí pokusy vyvedly. 

Nadějní chemici a Mgr. Kateřina Březinová