19.10.2019Mgr. Silvie HorákováPřečteno: 1273x

Drumbeny – to není jen bubnování

Dne 15. a 16.10. proběhly v naší škole  workshopy, ve kterých si žáci 1. stupně vyzkoušeli nejrůznější rytmické aktivity při bubnování na tzv. drumbeny

Co to ale takový drumben vlastně je? Je to hudební nástroj vyrobený z trubek recyklovaného papíru a překližky. Vypadá jako velký válec (minimálně o průměru 30 cm a výšce 60 – 80 cm), na kterém se dá sedět, nebo se dá použít jako stolek. Slouží nejen k bubnování, ale může tedy posloužit i jako nábytek. Navíc krásně a zajímavě zní. Jeho vynálezcem je Zdeněk Roller, který nás všemi workshopy prováděl.

Během workshopů si žáci vyzkoušeli hru na drumbeny, učili se vyťukávat různé rytmy, snažili se opakovat zahrané rytmické celky. Zkoušeli také improvizovat a vymýšlet vlastní rytmy. Žáci tak rozvíjeli nejen svoje hudební dovednosti, ale učili se i komunikaci, kreativitě a soustředění pozornosti. Chvílemi to v tělocvičně znělo jako uklidňující šumění deště, chvílemi jako velké burácení hromu či motoru.

V závěru workshopu Zdeněk Roller zahrál na originální australský dechový nástroj didgeridoo a ukázal nám jeho nejrůznější varianty vyrobené z rozmanitých materiálů.

Mgr. Silvie Horáková