24.05.2021Mgr. Ivana KonečnáPřečteno: 792x

Jak to bylo s tulipány

Název tulipán je odvozen od tureckého slova tülbend, což v překladu znamená turban.

Podle legendy dostal jeden mladík od dívky tulipán a vložil si ho do turbanu. Pak s ním zamířil do čajovny nedaleko od Modré mešity. V té seděl neznámý Evropan a zeptal se, co má na hlavě. Mladý muž mu odpověděl tülbend, neboť zapomněl, že má v turbanu tulipán. A tak vzniklo pojmenování tulipánu.

O původ tulipánu se přeli Osmané a Peršané. Peršané tvrdí, že Turci jim tulipány sebrali při výpravách, Turci naopak tvrdí, že nic neukradli, protože na jejich území tulipány rostly už od nepaměti. V obou státech se velice přísně kontroloval vývoz. Peršané vedli přesné záznamy, přičemž uznávali 1588 druhů. Na rozdíl od moderních vědců odlišovali druhy pouze podle barvy a velikosti.

V 16. a 17.století byly tulipány velmi populární jak v Osmanské, tak v Perské říši. V Turecku dokonce odlišujeme takzvané tulipánové období, které končilo až v 18.století.

Je známo přibližně 100 až 150 druhů tulipánů.

Tulipán je oblíbenou květinou mnoha lidí a s příchodem jara a hřejivého slunce je můžeme spatřit třeba na zahrádkách, v parcích, v okrasných květináčích ve městě, na kruhových objezdech i v areálech budov. Lidé si je i stále častěji kupují na zkrášlení bytu.

I my jsme si s nimi, i když jen papírovými, vyzdobili třídu.

Mgr. Ivana Konečná