04.02.2020Libuše MoravcováPřečteno: 1468x

Lyžařský kurz 7.A a 7.C aneb „Na nás si ani Krakonoš nepřijde“

Jako každý rok se i letos hlavně sedmáci už od září těší na hory.

První kurz již tradičně proběhl třetí týden v lednu opět na penzionu Andula v Krkonoších. Na rozdíl od loňského roku, kdy byla na horách spousta sněhu, letos s ním Krakonoš šetřil. Ale jak se říká, všechno má svoje výhody i nevýhody. Velká výhoda byla, že tradiční výstup na Andulu byl příjemnou procházkou po tvrdém, ujetém sněhu a cesta uběhla celkem rychle. Dokonce se ani neozývaly komentáře typu: „Kdy už tam budeme? Jak je to ještě daleko? apod. Nicméně nahoře jsme se přesvědčili, že vlek na sjezdovce u chaty opravdu pro nedostatek sněhu nejezdí! A i když potom pár centimetrů připadlo, rozjet se nemohl. A tak jsme si zahráli na rolbu a ušlapali si svah za chatou, kde bylo sněhu dost a mohli jsme začít vesele lyžovat. A protože s sebou vozíme i lyže běžecké, podnikali jsme na nich často výlety do okolí Friesových bud. Jelikož byla celý týden teplotní inverze a my se pohybovali ve výšce nad 1 200m, užívali jsme si krásných pohledů a výhledů jako z letadla, které letí nad mraky. Z těch vykoukl jeden den i vrcholek Ještědu v Jizerských horách, na druhé straně Černá hora s televizním vysílačem a samozřejmě naše nejvyšší hora Sněžka. Při celodenním výletu na Luční boudu byla vyhlášena soutěž o nejhezčí a nejnápaditější fotku. Porota pak měla velice těžkou práci při výběru té nejlepší.

Také jsme navštívili město Vrchlabí a jeho Krkonošské muzeum. Tam jsme se mohli podívat zblízka „Jak krtek ke kalhotkám přišel“. Tedy jak se dříve zpracovával len a také jak se tehdy žilo a bydlelo. Další zastávka byla v zámeckém parku, kde má centrum správa Krnapu, a v jeho unikátní stavbě KRTEK jsme si v posluchárně vyslechli povídání o Krkonoších a ve velké učebně absolvovali poznávačku zvířat. Ti úspěšní z nás si odnesli i pěkné ceny. Dále nás na Andule navštívil cestovatel, etnolog, skialpinista a horolezec Libor Dušek, který nám velice zajímavě vyprávěl, jak to vlastně bylo s Krakonošem, a že původně vůbec nevypadal tak, jak ho známe dnes.

A jako lyžařskou třešničku na kurzovním dortu jsme se nakonec vyřádili na krátkých lyžích (snowbladech), které si vyzkoušeli téměř všichni. Celý pobyt jsme zakončili 1. ročníkem závodu: DOLŮ ŠUSEM, NAHORU SLALOMEM, při kterém jsme si užili spoustu legrace. Kurz byl tedy velice pestrý a myslím, že se opravdu vydařil.