31.10.2021Mgr. R. HeřmanskáPřečteno: 497x

Noc vědců s 9.A

Ze čtvrtka 21.10. na pátek se na základní škole konalo přespávání ve škole s programem zaměřeným na vědu a techniku.

Na věži odbíjí šestá odpolední a ve třídě 9.A se hromadí natěšení spolužáci, někteří v županech, někteří v overalech. Program začíná pozvolna, hrají se karty, v kuchyňce si někteří připravují večeři, jiní si zase koupili pizzu. Čas utíká a třída se přemisťuje na druhý bod programu, Just Dance a virtuální realitu. Pro některé bylo mít virtuální brýle na očích zážitek, jiné zase více bavilo tancování. Taneční kreace se předváděly na písničky jako Y.M.C.A., Ghostbusters nebo 99 Luftballons.

Po technologické, pohybové a lehce prodloužené části programu následovalo něco poučnějšího. Po škole bylo rozmístěno 10 papírů s objevy a vynálezy, žáci chodili po malých skupinkách, pouze za svitu baterky, po zhaslých chodbách, papíry hledali a na kartičky zapisovali Kdo? Co? a Kdy? objevil. Dozvěděli se tak něco o Marii Curie-Skłodowské a jejím objevu Polonia s Radiem, vynálezu fotoaparátu nebo vynálezu kontaktních čoček. Nečekaným, ovšem zajímavým zpestřením byl zničehonic houkající alarm, který některé skupinky dosti vylekal. Nebylo však času nazbyt a zábava pokračovala, samozřejmě stále ve vědeckém duchu. A kde jinde, než v učebně chemie, kde mohli všichni žasnout nad několika světelnými chemickými pokusy jako třeba červený plamen, modrý plamen, oslňující hoření gumového medvídka nebo Aladinova lampa. To vše proloženo historkami, že chemie může být sice dosti nebezpečná, ale zároveň i neuvěřitelně zábavná. Nechybělo ani hraní si s UV světlem, pod kterým například tonic svítí modře. Čas tak rychle utíkal, že se před večerkou ani nestihl původně plánovaný film, takže zbývající čas každý využil po svém. Někteří ještě šli i na poslední část programu, light graffiti, neboli kreslení světlem. Po rychlé instruktáži se povedlo pár rozhodně zajímavých snímků.

Celý večer se značně vydařil, myslím, že byl opravdu zajímavým zážitkem, a že si přespávání, i když s malým zaspáním druhý den, všichni náramně užili. Eliška Heřmanská

Elišce díky za přípravu a realizaci programu!