13.06.2022Mgr. Kovačičová Zuzana Přečteno: 346x

Povídám, povídám pohádku

I v letošním roce se 2.B zapojila do týdenní akce Celé Česko čte dětem.

Týden plný předčítání a čtenářských aktivit jsme zahájili Pohádkovou turistickou výpravou do okolí Heřmanova Městce. V průběhu trasy děti hádaly pohádkové hrdiny z předčítaných úryvků a na základě vlastností pohádkových postav si vyzkoušely různé netradiční disciplíny.

Premiérou akce bylo předčítání rodičů, s nimiž děti kromě čtení vedly rozhovor o jejich čtenářských zálibách v dětství i dospělosti.

Nejen rodiče, ale i starší spolužáci připravili pro děti velmi vydařené čtenářské lekce. Žáci 9.A si připravili pohádku Jak pejsek skočičkou pekli dort s výtvarným zpracováním a žáci 8.C v plné sestavě předvedli zážitkovou lekci s knížkou O jezevci Chrujdovi. Atmosféru lesa navodili meditační hudbou, čichovými vjemy voňavých přírodních koktejlů, ukázkami vycpaného jezevce a dalších lesních živočichů. Největším překvapení a novou zkušeností bylo vlastnoruční strouhání a ochutnávka pravého křenu Slzoroně, který hrál v příběhu hlavní roli.

Závěr čtecího týdne jsme strávili v chrudimské knihovně, kde jsme si tvořivě prožili příběh se špačkem Kamilem. Pozorné naslouchání, umění se delší dobu soustředit, nechat se unášet vlastní fantazií – a k tomu se dozvědět spoustu nových věcí – to všechno bylo cílem projektu, který děti hodnotily velice pozitivně. Poděkování patří maminkám – paní Kohoutové, paní Smejkalové a paní Flídrové a vyučujícím p. uč. Tlapákové a p. uč. Kudláčkové.

Mgr. Zuzana Kovačičová