05.11.2021Mgr. A. Kudláčková Přečteno: 1003x

Tvůrčí dílny v Národním divadle

3. 11. 2021, 6:50, vlakové nádraží v Heřmanově Městci. Trochu ospale se všichni vítáme, ale brzké ranní vstávání nám zase tak moc nevadilo. Vyrážíme přeci do Národního divadla!

Uvítala nás koordinátorka doprovodného programu Lenka. S ní jsme se nejprve přenesli v čase do 19. století, pozorovali oblečení a vymoženosti doby. Pak jsme se rozdělili do skupin, každá skupina dostala dva tablety s aktivním pracovním listem, bylo potřeba vyřešit různé záhady. Jaká byla témata? České drama, vlastenci, národ sobě a chrám múz. Běhali jsme po divadle nahoru, dolů, vyslýchali svědky, kdy nám vymoženosti 21. století dovolily „rozmluvit“ busty známých osobností. Skupinové práce jsme si vzájemně prezentovali, a dozvěděli se tedy, jak to se vznikem Národního divadla vlastně bylo. Na konci tvůrčí dílny nám bylo dovoleno nakouknout do hlediště, kde právě probíhala zkouška Hrubínovy hry Kráska a zvíře. 

Ale jaký byl zážitek, který hned každý vyprávěl rodičům po příjezdu domů? Ondra si z Prahy přivezl v batohu živého gekona! Tak ať se mu dobře daří.