07.06.2022Mgr. Hašlová Lenka Přečteno: 643x

TÝDEN ČTENÍ DĚTEM VE 2.D

V prvním červnovém týdnu ve třídě 2.D proběhl projektový týden na téma přátelství. Na každý den byly připravené aktivity na podporu rozvoje čtenářské gramotnosti.  

V pondělí jsme pracovali s textem z knihy: „Jako ty!“. Na poutavém příběhu o dráčkovi a myšce jsme si společně vysvětlili poučení: „Nechtěj být jako ten druhý, lepší je spojit síly, spolupracovat a vzájemně si pomáhat.“  

V úterý jsme se věnovali bajkám, příslovím a přirovnáním. Téma tohoto dne opět patřilo přátelství a kamarádství. Konkrétním výsledkem tohoto dne byl společně vytvořený plakát „Strom přátelství“.   

Den dětí jsme oslavili motivační hrou s názvem: „Plavba za pokladem kapitána Černovouse“, kterou pro nás připravilo nakladatelství Thovt. Hra byla zaměřená na podporu a rozvoj čtenářské gramotnosti, ale také na rozvoj organizace práce jak jedince, tak i ve skupině. Hra u dětí rozvíjela logické myšlení a komunikační dovednosti. 

 

Ve čtvrtek nás čekala práce s textem z knihy: „Jak krokodýlice hledala domov“. V této lekci jsme procvičili čtenářské dovednosti – předvídání, hledání souvislostí, vyjasňování a shrnování. Také jsme využili metod aktivního učení například - řízené čtení, klíčová slova a čtení s předvídáním. A poučení pro děti: „Neposuzuj podle vzhledu, ale poznej, kdo jaký doopravdy je.“ 

Na páteční den se děti těšily nejvíce. Proběhlo slavnostní ukončení naší celoroční pirátské hry. Celý den se nesl v duchu karnevalu. Děti přišly do školy v kostýmech pirátů a než začal pravý karnevalový rej, každý žák obdržel upomínkový list a knihu s věnováním. Nechyběla i sladká odměna v podobě ovocného dortu.  

Smyslem této motivační hry bylo aktivovat žáky a zvýšit jejich zájem o učení v průběhu celého školního roku, a to se nám podařilo. Na pirátský rok budeme rádi vzpomínat! 

Mgr. Hašlová Lenka