25.10.2023Mgr. Kovačičová ZuzanaPřečteno: 330x

Za tajemstvím Zelené brány

Jestlipak víte, že Zelená brána v Pardubicích se dříve jmenovala Pražská? A  to, co má v nozdrech rozzuřený zubr z rodového znaku Pernštejnů  se jmenuje houžev a je to upleteno z lýka? Tyto a  další podobné zajímavosti čekaly na čtvrťáky na exkurzi v Pardubicích, kam jsme přijeli sbírat střípky z naší minulost. Na zámku jsme si prohlédli rytířské sály, kde probíhal výukový program – seznámili jsme se s pověstí, jak se zubr dostal do erbu  rodu Pernštejnů a sami si zkusili navrhnout erby svých rodin podle pravidel heraldiky. 

Proběhli jsme se po zámeckých valech, na Pernštýnském náměstí obdivovali štíty renesančních domů, Dům u Jonáše, budovu radnice , a dokonce  jsme objevili mezi sochami na morovém sloupu  sochu  sv. Václava. 

Zelená brána skrývala v tajemné komůrce  opravdový poklad, ke kterému jsme se dostali po správném vyluštění tajenky. Výhled zeshora byl úžasný, stejně jako zasvěcený výklad pana průvodce. Dokonce jsme se stali svědky slaňování z ochozu věže – kdy odborní pracovníci kontrolovali stav kamenných zdí. 

Své zážitky a nově nabyté znalosti hned využijeme v hodinách vlastivědy a českého jazyka. 

Mgr. Zuzana Kovačičová